06-41553922    info@bodycontroldollen.nl

BODY CONTROL

Bij Body Control kun je op elk niveau en leeftijd sporten!
"doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg"


YOGA

Maandag 10.30-11.30 uur Yin yoga

Maandag 19.00-20.00 uur Vinyasa flow

Woensdag 10.15-11.15 uur Vinyasa Flow

Woensdag 20.45-21.45 uur Yin Yoga

Vrijdag 10.15-11.15 uur Yin Yoga


YIN YOGA en Vinyasa flow

Yoga Wat houd yoga precies in? Je hoort zoveel namen van de yoga, hatha, Vinyasa, power, yin en ga zo maar door. Wat je kunt onderscheiden is de Yang en de Yin yoga. De yang yoga voer je uit met spieren, daarbij bouw je kracht, lenigheid en flexibiliteit op en met de Yin yoga zijn je spieren niet actief maar rek je je bindweefsel op, hierdoor verzacht en versoepel je je lichaam, deze vorm is juist goed te beoefenen wanneer je een blessure hebt of andere klachten. In de Yang yoga ben je met houdingen bezig die je achterelkaar uitvoert, de houdingen gaan achter elkaar door zodat er een flow in komt. Je bent op deze manier de hele tijd actief bezig en het zweet komt dan echt los.

In Yin yoga neem je een houding aan die je gemiddeld 3-5 minuten vasthoudt. Je bindweefsel in je lichaam wordt hierbij aangesproken en op rek gebracht. Daar waar het bindweefsel nog wat stram aanvoelt zal het zachter worden waardoor je soepeler wordt. Yin yoga kun je (juist) met klachten (lichamelijk maar ook bij mentale klachten bv een burn -out) doen. Last van "slijtage" en blessure kom dan juist naar de Yin yoga om in veel verschillende soorten houdingen je lichaam te laten ontspannen en te verzachten. Yin yoga is niet alleen goed je lichaam maar ook voor je geest. Yin yoga moet je ervaren maar ook (in mijn geval) leren, geeft het een kans. Kom een proefles meedoen en ervaar het.Eigen ervaring met de Yin yoga;

Ik heb in begin van 2018 een flinke burn-out gehad omdat ik jaren lang heel hard mijn geest en lichaam hebt uitgeput. Ik ging (herkenbaar voor heel veel) van afspraak tot afspraak. Van de ene sportles naar de andere en dan ook nog alle andere alle daagse dingen erbij doen. Ik was voornamelijk heel erg druk met druk zijn en zelfs als ik een keer een dag vrij had ging ik druk zijn met allerlei zaken. Ontspannen? Nou dat deed ik als ik voor mezelf ging hardlopen en als ik op de bank lag te netflixen. Nou ja, ik dacht dat ik ontspande.......maar mijn hoofd bleef maar overuren draaien, oh dit is leuk voor mijn bedrijf, oh heb ik oppas geregeld voor de kinderen morgen, wat gaan we morgen eten en waar start ik deze week met de bootcamp lessen? Mijn hoofd ging maar door, er was geen stoppen aan.

Ik was na allerlei ander cursussen ook nog eens begonnen aan een opleiding fitness trainer omdat ik vond dat ik mezelf moest uitdagen en in de winter vond ik het wel lekker om bezig te zijn. Ik vond de opleiding heel interessant maar het was niet iets voor mij op in de sportschool met de toestellen bezig te zijn en besloot om er mee te stoppen. Toen het weer een stuk beter ging met mij mocht ik i.p.v. deze een opleiding een andere uitzoeken maar veel van de opleidingen had ik al gedaan dus had niet veel keuze meer, wel stond er yoga bij maar dat is niet iets voor Hermien, lekker op een matje liggen en proberen te ontspannen...nee dat kan ik niet hoor of kwam het nu juist op het goede moment? Daar ging mijn hoofd weer om overuren te maken.

Ik had wel in de gaten gekregen dat ik niet veel was opgeschoten door alleen maar te slapen, slapen, en minder doen. Ik zat heel erg diep in de put en nu het weer wat beter ging dat wilde ik daar nooit meer heen maar dan moet het roer ook omgooien en niet terug naar waar ik gebleven was. Bij elke therapeut en specialist die ik had bezocht in die tijd kwam was het algemene advies, ademhalingsoefeningen, mediteren, leuke dingen doen en vooral je geest in balans zien te krijgen. Zal ik dan toch die yoga wat voor mij zijn? Ik heb goed geleerd van mijn burn-out en dacht pak de kans en probeer het....ga er blanco in en zie wel wat het word.

Zo ging ik naar mijn eerste opleiding dag van de YIN yoga, ooit een keer een power yoga gedaan maar voor de rest geen ervaring met de Yoga. Ik vond het mega spannend maar liet het over me heen komen. En daar lag ik dan op de mat. In een houding gepraat waar ik niet van wist hoe ik eruit moest komen. Mijn hoofd ging als een gek te keer, vind ik dit leuk, is dit iets voor mij, wat doe ik hier, ik mag niet denken, is dit ontspanning en zo ging het een uur lang door. Ik dacht dit ga ik niet doen, niets voor mij maar na even een korte pauze gingen we aan de met de theorie. Die middag heb ik de theorie achter Yin Yoga geleerd en werd langzaam heel erg geïnteresseerd en geprikkeld. Niet alleen goed voor lichaam maar ook voor de geest. MMM dat klinkt goed voor Hermien Dollen.

Een aantal yin lessen verder veranderde mijn lichaam, ik heb heel lang (1.5 jaar) last gehad van mijn heup en dit ging ineens een stuk beter maar ik merkte ook dat ik na een week werk weer verlangde na een uur Yinnen. Zelf thuis ging ik er mee aan de slag. Ik merk niet alleen lichamelijk voordeel maar ook geestelijk. Ik blijf (denk dat dit voor heel veel mensen herkenbaar is) zo vaak in mijn hoofd en ben dan niet in mijn lichaam maar dat ben ik nu aan het leren. Lukt dit altijd? Nee, zeker niet maar ga het wel steeds prettiger vinden. Als ik een Yin les heb gedaan voel ik me anders en ben niet alleen maar meer bezig met mijn eigen gedachten.

Yin yoga staat ook voor veel dingen omdat je in een houding meridianen aanspreekt. Euh wat? Meridianen? Ja, dit zijn energiebanen die je prikkelt en zo de energie weer op de juiste manier laat stromen waardoor er lichamelijk blokkades kunt opheffen maar ook emotionele blokkades in welke vorm dan ook. Ik geloof zeker dat er meer is dan dat wij kunnen zien maar wil toch echt wel vaak wetenschappelijke bewijzen. Maar naar een aantal ervaringen met houdingen denk ik nu Hermien, het is zo. Elk orgaan en elke energiebaan staat ergens voor en dit heb ik al meerdere keren nu ervaren in de les. Dat kan niet meer toevallig zijn.....

Kortom de Hermien die niets moest weten van dat gehang op een matje is er toch achter gekomen dat je leven in balans moet zijn zowel geestelijk als lichamelijk om je weer de oude te voelen. Lichamelijke activiteiten (YANG ) deed ik wel maar YIN nee dat zat er niet in, maar nu wel en ik wil niet terug naar mijn onstabiele tijd en dit is voor mij nu een perfecte aanvulling om mijn leven in balans te houden.